De DTC-HW3 heeft twee nieuwe facultatieve disciplines in district 3 ingevoerd voor mogelijke toevoeging aan het SWR deel 7

Voor de duidelijkheid de Circulaire Wapens en Munitie (CWM) punt 2.6. Schietsportdisciplines geeft de mogelijkheid om facultatieve disciplines in te voeren.  

 

De DTC HW-3 ontdekte dat een aantal schutters welke wapens hebben voor de discipline Pope niet naar wedstrijden gaan om de veel geuite reden “we doen mee voor spek en bonen”. Een groot aantal van deze schutters gebruiken wapens in de zogenaamde pistoolkalibers en zijn veelal Lever action wapens. Wij  willen proberen met het introduceren van de discipline Henry om deze schutters ook de mogelijkheid te geven om met gelijksoortige wapens een onderlinge competitie te schieten en daardoor ook deze schutters te betrekken in wedstrijden.

 

 

1 De facultatieve discipline Henry – individueel -(team Smith & Wesson)

 

A                   Geweer: Elk type enkelloops achterlaadgeweer met getrokken loop, zowel enkelschots als repeterend model van voor 1897, ontworpen voor zwartkruit patronen.

B                    De zwartkruit patroon moet daadwerkelijk in een revolver of pistool voor 1897 gebruikt zijn welke alleen geschikt was voor zwartkruit met uitzondering van kaliber .22 randvuur

C                   Vizierring: Originele richtmiddelen of replica's naar origineel model. Korrelhoogte vrij maar profiel naar origineel model, een zogenaamde Tang Sight is toegestaan.*

D                  Schijf: ISSF 50-meter pistoolschijf.

E                   Houding: Staand.

F                    Afstand: 50 meter.

G                  Een trekkerversneller is niet toegestaan.

H                  Standaard kolf, palm- of handsteun en/of schouderhaak is niet toegestaan.

I                      Categorie: Junioren, Senioren, Veteranen

        * foto Tang Sight.

            

                            

 

Doordat geweren in .45 Colt in een discipline buiten de KNSA ingevoerd is, wordt het hierdoor legaal dat dit kaliber voor deze discipline op je verlof kan worden bijgeschreven. Hierdoor zien wij geen reden om de .45 Colt niet toe te staan in de facultatief opgezette discipline (Pilot) Henry. Uiteraard kan je met dit kaliber geen AK, DK en Ranking wedstrijden schieten maar dat zullen de schutters welke dit wapen hebben aangeschaft niet als een probleem zien als zij toch deze wedstrijden schieten is het buiten mededinging.

 

Voorbeeld Wapens en Kalibers en aangepast richtmidddel voor Henry

 

2 De facultatieve discipline San Juan Hill Drill” (Pilot)

 

A. Geweer: gelijk aan Dreyse en Henry (gebruik tang sight niet toegestaan).

B. Minimale leeftijd voor deelnemers 16 jaar.

C. Geen Categorieën

 

De regels “San Juan Hill Drill”:

 

1.   Gedurende de laadprocedure zijn de wapens gericht in een hoek van 45 graden richting de grond.

2.   Indien het commando schutters gereed word gegeven moeten de schutters binnen 2 seconden melden of zij niet gereed zijn anders zal er zonder waarschuwing worden doorgegaan met het volgende commando.

3.   Na de order richten zal na ongeveer 3 seconden het commando Vuur worden gegeven.

4.   Schutters welke zich niet aan de regels houden krijgen de eerste maal een waarschuwing, de tweede maal zal het hoogste schot in mindering worden gebracht en bij de volgende overtreding volgt diskwalificatie.

5.   Het gebruik van kijkers en hulp van derde voor het doorgeven van waar de schoten vallen is verboden.

 

De 13 schoten zullen worden afgevuurd op order van de baancommandant.

De orders van de baancommandant zijn:

1.   Wapens laden

2.   Schutters gereed

3.   Richten

4.   Vuur

 

 

De "San Juan Hill Drill" is een achterlaad onderdeel gebaseerd op de MLAIC ( Historical military and civilian shooting events) Discipline : Austerlitz

 

 

De eerste keer San Juan Hill Drill 20-5-2007 gedurende het Westernweekend Brummen

 

 

 San Juan Hill Drill 25-06-2023 ssv Robin Hood Woerden

 

 

 

 

Deze website heeft geen officiële binding met de KNSA maar heeft tot doel schutters in de historische wapengroep uit district 3 beter te informeren over AK, DK, Ranking en afdelingscompetities in district 3 waardoor het enthousiasme en de wedstrijd deelname toeneemt.